Börja med LCHF

LCHF är ett sätt att äta på för att må bättre och för att gå ner i vikt utan att behöva vara hungrig under tiden. LCHF står för Low Carb High Fat och betyder alltså att man äter mindre kolhydrater och mer fett (samt protein). LCHF blandas ofta ihop med GI-metoden, men skillnaden är framförallt att man äter ännu mindre kolhydrater enligt LCHF än med GI. GI-metoden tolererar ett större mått av kolhydrater, så länge man byter ut de snabba kolhydraterna mot långsamma alternativ.

Varför ska man börja med LCHF

LCHF är ett bra sätt att äta oavsett om man vill gå ner i vikt eller hålla vikten. Om man är diabetiker är också LCHF ett bra sätt att kunna kontrollera sitt blodsocker. När man äter socker och stärkelse så bryts detta ner i magen till olika sockerarter, som höjer blodsockernivån i kroppen. Då bildar kroppen mer insulin (kroppens fettlagrande hormon) och insulinet gör alltså att näringen sugs upp i fettcellerna, vilket inte bara gör en tjockare utan också att man blir mer hungrig. Minskar man kolhydraterna som innehåller socker och stärkelse så sker inte denna snabba blodsockerhöjning i kroppen, utan blodsockerkurvan hålls jämnare och stabilare. Resultatet blir att man känner sig piggare, friskare, mer energifylld, man orkar mer och går lättare ner i vikt.

Detta får man äta

När man äter enligt LCHF är kött, fett, fisk och ägg tillåtet att äta i obegränsade mängder. Man får äta alla sorters kött och behöver inte ta bort fettränder eller skinnet på kycklingen. Fisk och skaldjur är också tillåtet, gärna feta fiskar som makrill, lax och strömming. Ägg i alla former är också bra att äta. Naturligt fett och feta såser ger en guldkant på maten och är helt okej inom LCHF. Att exempelvis använda sig av grädde, creme fraiche, fet mjölk och olivolja är bara bra. Det man ska tänka på är att undvika magra produkter, halvfabrikat och industritillverkade livsmedel. Istället bör man välja naturliga produkter, ekologiska alternativ samt de fetaste mejeriprodukterna.

Detta bör man undvika

På listan över vilka livsmedel man bör undvika enligt LCHF så hittar man förstås socker allra högst upp. Socker finns i många livsmedel, som godis, bakverk, läsk, juice, frukt, sportdrycker, choklad, glass och flingor. Stärkelse är nästa sak man ska undvika och det finns exempelvis i ris, pasta, potatis, bröd, chips, pommes frites, gröt och müsli. Till skillnad från GI-metoden så räcker det inte att bara byta ut till bättre alternativ, som fullkornsvarianter, utan man ska verkligen skära ned på mängden kolhydrater till ett minimum. Margarin och andra industritillverkade produkter bör man också undvika. Här finns råvaror och kosthänvisning för den som också vill äta vegetariskt.

Första dagarna med LCHF

Om man ska börja äta enligt LCHF är det bäst att ta en rejäl utrensning av skafferi, kyl och frys till att börja med och istället fylla på med massor av tillåtna alternativ istället. De första dagarna sker en sockeravgiftning som kan ge huvudvärk, trötthet och yrsel, men det är inget farligt utan går över så snart kroppen har ställt om sig. Tänk på att inte utesluta kolhydrater helt och hållet. Cirka 20 gram är helt okej att äta per dag. Människor reagerar olika på kolhydrater. En del tål en högre mängd och en del tål mindre. Mängden kolhydrater man kan äta beror också på om man vill gå ner i vikt eller bibehålla sin vikt. Det kan krävas lite justeringar när det gäller mängden kolhydrater, men man hittar snabbt sin optimala nivå.