Att tänka på när du själv bygger en cykel från en samling cykeldelar

Det finns förstås flera saker du bör ha i åtanke när du själv använder en samling cykeldelar för att bygga din alldeles egna cykel:

Var försiktig med vem du köper dina cykeldelar av. Tusentals cyklar stjäls varje år i Sverige och andrahandsmarknaden (d.v.s. den svarta marknaden) för cykeldelar är väldigt stor. Cykeltjuvar försöker ofta sälja sina stulna delar på marknader. Om du köper delar som du misstänker är stulna, bidrar du till att skapa en efterfrågan på dessa, vilket ökar risken för att din cykel stjäls i framtiden – det hela är en ond cirkel.

Försök inte att själv måla ramen. Det kan vara frestande att avlägsna den flagnande färgen och måla om cykeln, men det är väldigt svårt att själv uppnå en högkvalitativ finish. Om du väldigt gärna vill måla om din cykel bör du låta ett proffs göra jobbet.

Använd rätt verktyg för det jobb du försöker utföra. Vissa cykeldelar behöver du använda särskilda verktyg för att avlägsna. Försök inte att improvisera och använda ett verktyg som inte är tänkt att användas för det aktuella ändamålet, då du genom att göra detta riskerar att skada dig själv eller dina cykeldelar.

Fler saker att tänka på

När du avlägsnar cykeldelar bör du alltid se till att spara alla skruvar i en särskild plastpåse. Det låter uppenbart, men det är inte alla som gör detta. När du har lagt skruvarna och muttrarna i påsen, bör du försegla den och fästa den på ramen eller på något annat uppenbart ställe där den syns.

Låt inte kostnaderna skena iväg. Cykelhjul tillverkade av kolfiber ser förvisso tuffa ut, men är de verkligen värda sin höga prislapp? Börja istället med cykeldelar som du har råd med, så kan du alltid uppgradera vissa komponenter vid ett senare tillfälle.

Sist men inte minst bör du säkerställa att din cykel verkligen är säker att använda innan du börjar cykla på den. Är alla cykeldelar verkligen fastsatta på ett korrekt sätt? Det är aldrig fel att ta cykeln till en verkstad för att få ett andra utlåtande. Och testa gärna cykeln på ett plant underlag i ett lugnt område.