Fördelar och nackdelar med tunneltält

Tunneltält är den variant av tält som är överlägset vanligast på fjällvandringar och utflykter där man ska bära med sig tältet längre sträckor. En av orsakerna är just att man får mycket stor tältyta i förhållande till den vikt som ska bäras med. Ett tunneltält ser ut just ut som en tunnel och har därmed fått sitt namn från sitt utseende. De finns i olika längder och storlekar men liknar alltid en liten tunnel som man kryper in i inför natten.
Fördelen med tunneltältet (i jämförelse med exempelvis kupoltältet) är att det är relativt stor yta i tältet som inte är sovyta. Denna yta kallas ofta för absider. Har man mycket annan packning med sig kan det därmed vara smart att välja ett tunneltält för att få plats med allt. En annan fördel är att dessa tält är mycket enkla att sätta upp.

Nackdelar

Däremot finns det tre nackdelar med denna tälttyp. För det första kräver det att man sätter upp det på ett ganska plant underlag. För det andra måste tältet stagas upp av linor som sedan fästes i markspikar. Därmed blir det nästan omöjligt att sätta upp denna tältmodell på ett berg. Man kan visserligen fästa linorna i närliggande träd men finns inte detta blir det svårt. I detta fall är det bättre med självstagande tält.
Den tredje nackdelen är dess statiska styrka. Jämför man mot kupoltält och tältkåta så har tunneltältet sämst statisk styrka. Med det menas hur mycket tältet kan motstå yttre påverkan med snö eller stora vattenmängder. Blir det för stor tyngd på tältet är risken att det går sönder eller läcker. Det blir därmed en faktor att ta hänsyn till om man förväntar sig tälta på ställen där chansen finns att det kommer större mängder snö.

Var skall du tälta?

Som vanligt när det gäller friluftsaktiviteter är det en fråga om rätt utrustning. Det som kan vara bra i en situation är förkastligt nästa tillfälle. Tänk därför igenom var du skall tälta och vilka förutsättningar du har. Det är inte ovanligt att man får anpassa rutt eller packning när man vill nå resultat. Butiker för uteaktiviteter har stora sortiment både tält och kläder. Här finns tältsortiment från outdoorexperten.se och en hel del annat intressant.